Reisetips

Islender_Tradisjonell islandsk genser © Din Islandsreise

Islender

”Islender” eller ”Lopapeysa” som det heter på islandsk, er betegnelse på en tykk tradisjonell genser som er håndstrikket i lammeull. Den tradisjonelle ”Islender” finnes i bredt utvalg av mønstre og farger. Mønstrene er helt spesielle for Island og er i like stor grad en del av landet som varme kilder og andre islandske naturfenomener. Få plagg i verden holder så godt på varmen som en ”Islending”.

”Islender” eller ”Lopapeysa” som det heter på islandsk, er betegnelse på en tykk tradisjonell genser som er håndstrikket i lammeull.

Når vikingene kom til Island hadde de med seg to raser husdyr; hest og sau. Hestene ble brukt til transport og som arbeidsdyr. Sauene hadde stor betydning for at nasjonen overlevde. De ga landnåmsmennene mat i tillegg til verdifull ull som beskyttet mot bitende kulde på den værharde øya. Uten disse sauene som vikingene hadde med seg fra Norge ville Island vært ubeboelig. De islandske sagaene forteller om aktiviteter som angikk det daglige livet blant annet saueklipping, ullspinning og håndverk som har endret seg lite gjennom tiden.

Den tradisjonelle ”Islender” finnes i bredt utvalg av mønstre og farger. Mønstrene er helt spesielle for Island og er i like stor grad en del av landet som varme kilder og andre islandske naturfenomener. Få plagg i verden holder så godt på varmen som en ”Islending”. Lopapeysa er mye brukt av lokalbefolkningen

Om du ønsker å ta med noe karakteristisk fra Island så må ”Islenderen” være det mest islandske av alt. Man får kjøpt disse plaggene i utall butikker over hele Island. Du får også kjøpt de i Kolaportid, som er et marked i sentrum av Reykjavik som er åpent i helgene. Det er stor sannsynlig at du da kjøper direkte av personen som strikket genseren.

Om du synes genseren er litt dyr kan du strikke den selv. Du får kjøpt komplett strikkepakke i de fleste souvenir butikkene på Island.

 • Vi har kommet hjem og Island er et fantastisk land. Informasjon og service hos dere er helt topp
  Familien Bakken / Steen – Bilferie
 • Takk, takk, vi hadde en aldeles fantastisk tur. Tusen takk skal dere ha for et flott opplegg
  Firmatur – 56 deltakere
 • Vi har hatt en veldig fin ferie på Island. Vi hadde nok ikke funnet alle de fine stedene på egen
  Elen og Bjørn Riiser – Bilferie
 • Tusen takk. Veldig profesjonelt, skal garantert anbefale dere til andre
  Espen Ilmo – Weekendtur
 • Vi brukte Din Islandsreise som turorganisator. De er det beste turselskapet vi har hatt med å gjøre
  Gudmund Nilssen – Bilferie
 • Takk for fantastisk service. Dette var en topptopp tur for oss alle, og ikke minst for Jubilanten
  Solveig Fredriksen – Weekendtur