Surtsey

I november 1963 ble man klar over et undersjøisk vulkanutbrudd hadde startet ca. 20 kilometer sør for Heimaey. På 130 meters dyp åpnet det seg en 400 meter lang kratersprekk. Den nye vulkanen spydde ut enorme mengder aske gjennom vannet og høyt opp i luften. Damp- og støvskyer kom opp i en høyde på 9 kilometer og kunne ses helt til Reykjavik. På to dager oppsto et fjell som var 10 meter høyt og flere hundre meter bredt. I 1964 begynte glødende lava å velte opp fra jordens indre. Vulkanen fortsatte sin aktivitet frem til 1967. Surtsey som er verdens nyeste øy er 2,3 km2. Øyas høyeste punkt er 173 meter.

Surtsey ble fra første stund erklært for fredet naturområde som er stengt for allmennheten. Det skyldes at den nye øya representerte et enestående vitenskapelig forskningsområde. Det ble stiftet et eget selskap for å samordne alle undersøkelser på Surtsey. Den vitenskapelige interessen for det nye landet tiltrakk seg geologer og biologer fra hele verden.

I starten ble øya benyttet som mellomlanding for mange trekkfugler. De brakte med seg plantedeler og frø som klarte å etablerte seg. Ettersom vegetasjonen økte på øya utviklet fuglelivet seg. I dag hekker 13 fuglearter regelmessig på øya, deriblant havhest, alker, måser og lundefugl.

 

 • Vi har kommet hjem og Island er et fantastisk land. Informasjon og service hos dere er helt topp
  Familien Bakken / Steen – Bilferie
 • Takk, takk, vi hadde en aldeles fantastisk tur. Tusen takk skal dere ha for et flott opplegg
  Firmatur – 56 deltakere
 • Vi har hatt en veldig fin ferie på Island. Vi hadde nok ikke funnet alle de fine stedene på egen
  Elen og Bjørn Riiser – Bilferie
 • Tusen takk. Veldig profesjonelt, skal garantert anbefale dere til andre
  Espen Ilmo – Weekendtur
 • Vi brukte Din Islandsreise som turorganisator. De er det beste turselskapet vi har hatt med å gjøre
  Gudmund Nilssen – Bilferie
 • Takk for fantastisk service. Dette var en topptopp tur for oss alle, og ikke minst for Jubilanten
  Solveig Fredriksen – Weekendtur