Høydepunkt

Eldhraun / Laki

Eldhraun er et enormt lavafelt som stammer fra det enorme vulkanutbruddet fra vulkanen Laki i 1783. Laki eller Lakagígar som det også blir kalt er en 25 kilometer lang sprekk med rundt 100 små kratre som ligger langs en rett linje.

I 1783 forårsaket Laki den største naturkatastrofen i Islands historie. Vulkanutbruddet var gigantisk og foregikk langs hele den 25 kilometer lange kraterrekken. Utbruddet varte i åtte måneder og lavastrømmen dekket til slutt rundt 600 kvadratkilometer, som et område på størrelse med Oslo og Bærum. Dette er det største lavafeltet som er oppstått i historisk tid.

I alt 15 kubikkilometer basaltlava ble spydd ut. Askenedfall over store deler av Island, samt gasser fra fluor og svovel rammet både folk og husdyr. Under hungersnøden vinteren 1783–1784 døde nesten en fjerdedel av befolkningen på Island. Omlag 10 000 mennesker, og tre fjerdedeler av husdyrbestanden strøk med.

Situasjonen var svært alvorlig, og da den danske kongemakten var forpliktet til å sende forsyninger til Island, oppsto ideen om å flytte den gjenværende befolkningen til Jylland. Der var det plass, og kongemakten kunne spare penger…

Utbruddet fikk også følger langt utover landets grenser. Vinden spredte svovelholdig dis til store deler av Europa, hvor tusenvis døde på grunn av luftveisforgiftning. Utbruddet hadde også innvirkning på klimaet i Europa hvor temperaturen sank i gjennomsnitt med 3°C.

Historien sier at etter 8 måneder med kontinuerlig vulkanutbrudd samlet den lokale presten Jon Steingrimssom befolkningen i kirken og fremsa bønner om at landsbygden måtte bli spart – og lavastrømmen stoppet rett utenfor kirketomten…

 • Vi har kommet hjem og Island er et fantastisk land. Informasjon og service hos dere er helt topp
  Familien Bakken / Steen – Bilferie
 • Takk, takk, vi hadde en aldeles fantastisk tur. Tusen takk skal dere ha for et flott opplegg
  Firmatur – 56 deltakere
 • Vi har hatt en veldig fin ferie på Island. Vi hadde nok ikke funnet alle de fine stedene på egen
  Elen og Bjørn Riiser – Bilferie
 • Tusen takk. Veldig profesjonelt, skal garantert anbefale dere til andre
  Espen Ilmo – Weekendtur
 • Vi brukte Din Islandsreise som turorganisator. De er det beste turselskapet vi har hatt med å gjøre
  Gudmund Nilssen – Bilferie
 • Takk for fantastisk service. Dette var en topptopp tur for oss alle, og ikke minst for Jubilanten
  Solveig Fredriksen – Weekendtur